wtorek, 3 kwietnia 2018

NATURALNIE MĘTNY SOK JABŁKOWY


Mętny sok jabłkowy uzyskujemy dzięki wyciskaniu go z surowego owocu. Nie jest on poddawany żadnej dalszej obróbce. Dlaczego mętny sok jest lepszy od ślicznego, złotego i klarowanego?

Wyciskany sok zawiera więcej błonnika, pektyn i związków fenolowych, które obniżają cholesterol i trójglicerydy zawarte we krwi i wątrobie. Obecność pektyn w mętnych sokach jabłkowych dodatkowo poprawia aktywność biologiczną zawartych w nich przeciwutleniaczy (witaminy C, pochodnych kwercetyny) czyli mają właściwości przeciwnowotworowe.
Szklanka mętnego soku jabłkowego wypijana codziennie wpłynie znacząco na poziom cholesterolu oraz wzmocni nasz system immunologiczny oraz układ krwionośny. Zawarte w naturalnym soku jabłkowym proantocyjanidyny blokując aktywność enzymów uczestniczących w skurczu naczyń, hamują agregację płytek krwi. Jabłka zawierają potas, dzięki czemu regulują gospodarkę wodną naszego organizmu.

Sok jabłkowy warto pić także dla potrzymania urody. Witamina C przeciwdziała wiotczeniu skóry, a razem z witaminą P wzmacniają naczynka krwionośne, przeciwdziałając ich pękaniu.
Nie bez znaczenia jest fakt, że wyciskany sok zachowuje smak i zapach świeżego owocu. Dlatego jest chętnie pijany przez wszystkich członków rodziny, nawet tych najmłodszych i najbardziej wybrednych. Naturalny sok bez dodatku cukru świetnie gasi pragnienie. Warto o nim pamiętać w upalne dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz