piątek, 8 lutego 2019

Babka z malinami – „wspomnienie lata”


składniki:

2 szklanki maki tortowej

0,5 szkl. cukru

2 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szkl. maślanki

0,5 szkl. oleju

15 dag. świeżych lub mrożonych malin (jeżyn, truskawek lub jagód)

W osobnych naczyniach wymieszać mokre i suche składniki. Do mokrych dodać suche. Wymieszać. Dodać owoce i delikatnie wymieszać.

Formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką.

Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.



Przepis ten dodaję w lutym, dlatego nazwałam babkę wspomnieniem lata. Do ciasta podajemy sok jabłkowy, lub jabłko z porzeczką.

Zamykamy oczy i wyobrażamy sobie, że jemy podwieczorek na tarasie drewnianego domku na Kaszubach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz