sobota, 23 czerwca 2018

Dieta truskawkowa – zalety i wady

Dieta truskawkowa, jest dieta oczyszczającą – jednoskładnikową. W czasie jej stosowania nie dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dlatego można ja stosować jedynie przez trzy dni. Nie jest wskazana dla alergików, cukrzyków, osób z chorobami jelit oraz kobiet w ciąży i karmiących.

Takie radykalne diety i szybkie chudnięcie zalecamy tylko dla osób zdrowych. Pamiętać jednak należy, że szybką utratę kilogramów możemy zapłacić efektem jojo, czyli jeszcze prędszym przybieraniem na wadze po skończonej kuracji.

Schemat diety jest bardzo prosty:

– śniadanie 20 dag truskawek, mały jogurt, herbata (najlepiej ziołowa),

– drugie śniadanie i podwieczorek – 10 dag truskawek.

– obiad i kolacja – lekkie danie z truskawkami (np. ryż gotowany na wodzie z musem truskawkowym)

Znam jednak osoby, które stosują tę dietę przynajmniej raz w roku i twierdzą, że takie oczyszczenie organizmu bardzo poprawia ich samopoczucie, stan skóry i włosów. Może warto spróbować?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz