sobota, 2 czerwca 2018

Malinowa aspiryna

Sok z malin jest jednym z bardziej znanych leków naturalnych stosowanych na przeziębienie. Aromatyczny sok malinowy dodany do gorącej herbaty jest skutecznym środkiem rozgrzewającym i napotnym. Łyżka gęstego soku potrafi zwalczyć ból gardła i kaszel. Dzieje się tak ze względu na salicylany zawarte w owocach, które działają podobnie jak aspiryna.

Owoce malin mają też wiele więcej zdrowotnych właściwości:

– zawierają czerwone barwniki, antocyjany, które wzmacniają naczynia krwionośne, wspierają układ odpornościowy,

– szklanka świeżych malin pokrywa dobowe zapotrzebowanie na witaminę C, witaminy B (zwłaszcza kwas foliowy),

– dostarczają nam takich cennych składników jak magnez, wapń, potas i żelazo.

Mimo, że są bardzo słodkie i aromatyczne, są niskokaloryczne (47 kcal na 100g) i zawierają duże ilości błonnika (6,7 g na 100g owoców) i dlatego są z przyjemnością dodawane do deserów przez osoby dbające o linię. W tej chwili sezon malinowy trwa, ale w czasie pozostałych pór roku chętnie spożywamy maliny mrożone lub pod postacią konfitur, soku czy przecierów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz