Mamy wrzesień. Właśnie dojrzała aronia. Wybrała bardzo odpowiednia porę, bowiem już dawno zaprawione są inne dary ogródka (maliny, porzeczki, wiśnie). Można ze spokojem zając się aronią.
Dlaczego warto poświęcić wolny czas na wykonanie przetworów z aronii? Ponieważ surowa nie jest zbyt smaczna, przerobiona natomiast nabiera zupełnie nowych walorów smakowych.
Właściwości zdrowotne aronii są ogromne. Zawiera ona dużo witaminy P czyli bioflowonoidów. Sa to substancje, które nadają kolor roślinie oraz bronią ją przed bakteriami, wirusami i grzybami. Zjedzone, zachowują swoje właściwości i tak samo pracują w naszym organizmie.
Oprócz bioflawonoidów aronia zawiera jeszcze witaminy: C, PP, B2, B9, E. Bioflawonoidy poprawiają wchłanianie i działanie witaminy C, która wzmacnia działanie witaminy E. Bioflawonoidy oraz witaminy wspomaga siły obronne organizmu w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, (które mogą powodować zmiany degeneracyjne oraz przyczyniać się do powstawania i rozwoju komórek rakowych). W aronii są także cenne makro- i mikroelementy: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor.
Jak więc widzimy, sok czy konfitura z aronii może być cennym dodatkiem do naszej codziennej diety. W dodatku pysznym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Składniki: 2 szklanki przecieru truskawkowego 1 szklanka śmietany 30 % 3 serki waniliowe, homogenizowane 2 łyżki żelatyny 2 galaretki t...
-
Od polskiego przedstawiciela firmy Sotin otrzymaliśmy do przetestowania płyn do mycia łazienki. Testowałam go razem z dwiema koleżan...
-
Nareszcie maj. Cały rok czekałam na dwie rzeczy: pachnący bez i pyszne truskawki. Miseczka świeżych truskawek, to nie tylko uczta dla zmys...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz