sobota, 15 września 2018

Koktajl z jarmużu


Zielone koktajle stały się ostatnio bardzo modne – i słusznie, bo zielonolistne warzywa należą do najzdrowszych produktów żywnościowych. Obok szpinaku, różnych gatunków sałat, brokułów czy brukselki warto podjadać także jarmuż. Jest to roślina z rodziny kapustnych o charakterystycznych postrzępionych liściach. Wiele osób nie przepada za jarmużem, ponieważ ma charakterystyczny gorzkawy posmak, ale ze względu na bogate wartości odżywcze nie należy z niego rezygnować.

Jednym ze sposobów na przyrządzenie świeżego jarmużu jest koktajl. Przepisów na taki napój mamy mnóstwo, bo dodać do niego można praktycznie wszystko: świeże warzywa, owoce, nasiona, bakalie czy też orzechy. W wersji podstawowej należy zmiksować garść jarmużu z miękkimi owocami i dodać do tego trochę wody (porcja dla jednej osoby).

Aby przyrządzić smaczny koktajl trzymaj się kilku prostych zasad:

Usuń twarde łodygi jarmużu.
Jeżeli twój blender nie ma bardzo wysokiej mocy (do 500 wat), najpierw zmiksuj dokładnie sam jarmuż, a dopiero potem dodaj do niego pozostałe składniki. Możesz też sparzyć go przed blendowaniem, dzięki czemu stanie się miększy. Najlepszy efekty uzyskasz jednak używając blendera o wyższej mocy (powyżej 700 wat), dzięki czemu konsystencja napoju będzie gładsza.
Dobrym dodatkiem do zielonych koktajli jest banan, który po zmiksowaniu nadaje napojowi kremowej konsystencji.
Jeżeli nie przepadasz za smakiem jarmużu, przyrządź go z dodatkami o intensywnym smaku, np. z kiwi lub z sokiem z cytrusów.
Wartości odżywcze w 100 g jarmużu:


  • wit. K 0,7 mg
  • wit. A 0,24 mg
  • wit. B6 0,27 mg
  • wit. C 120 mg
  • magnez 47 mg
  • potas 491 mg
  • żelazo 1,47 mg
  • wapń 150 mg
  • fosfor 92 mg
  • sód 38 mg
  • białko 4,28 g
  • błonnik 3,6 g


Jak widać, jarmuż jest skarbnicą witamin, szczególnie C, K i A. Zawiera dużo magnezu, wapnia, potasu, fosforu i żelaza a także sporo białka i błonnika. Ma też inną wielką zaletę: jest dostępny prawie przez cały rok: od sierpnia aż do maja. W dodatku po obróbce termicznej nie traci swoich cennych właściwości. Ze względu na dużą zawartość wit. K, która odpowiada za krzepliwość krwi, jarmużu nie powinny jadać osoby ze skłonnością do zakrzepów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz