Nareszcie maj. Cały rok czekałam na dwie rzeczy: pachnący bez i pyszne truskawki. Miseczka świeżych truskawek, to nie tylko uczta dla zmysłu smaku i węchu, lecz także duża porcja witamin i minerałów.
Są szczególnie polecane dla kobiet (zwłaszcza w okresie ciąży) ponieważ zawierają żelazo, dużo witaminy C oraz kwas foliowy. Dzięki pektynom zapobiegają zaparciom. Pektyny usuwają też nadmiar złego cholesterolu.
Jeżeli wałeczków tłuszczu po zimie zostało zbyt dużo, polecam dietę truskawkową. Pozwala ona kontrolować wagę i równocześnie oczyszcza organizm, jest najprzyjemniejszą dietą odchudzającą jaką znam. W diecie tej jemy dużo truskawek, ale nie można zapominać o dostarczeniu organizmowi białka i węglowodanów. Oczywiście najlepiej pasującym białkiem do truskawek jest bita śmietana.
Truskawki odkwaszają organizm, przyspieszają przemianę materii oraz są niskokaloryczne – tylko 27 kcal w 100g. Mają też niski indeks glikemiczny (40). Zawierają enzym bromelina, który przyspiesza spalanie tłuszczów i trawienie białek.
Bromelina wspomaga też pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także wypłukuje piasek i drobne złogi z nerek. Truskawki mają działanie moczopędne, o czym warto pamiętać.
Posiadają w swoim składzie wyjątkowo cenny składnik – fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych (występują także w cebuli i czosnku). Ale zapach truskawek jest o wiele bardziej przyjemny dla jedzącego oraz jego otoczenia.
Są jednak silnym alergenem, dlatego warto co roku zaczynać sezon od małych porcji. Musimy pamiętać, że reakcja alergiczna może wystąpić nawet u osób dorosłych, które do tej pory bez problemu je spożywały. Z tego tez powodu nie poleca się podawania tych owoców dzieciom do drugiego roku życia. Nie powinny ich też jeść osoby z zespołem jelita drażliwego, ze względu na drażniące działanie małych pestek.
Sezon truskawkowy trwa niestety bardzo krótko, o wiele za krótko. Całe szczęście, że ludzkość wymyśliła tak wspaniałą rzecz, jak przetwory. Oczywiście, że konfitury truskawkowe są najpyszniejsze na świecie, ale zawierają dużo cukru. I w ten oto sposób znowu wyhodujemy sobie nadmiar tłuszczyku. Polecam zatem wszystkim zwolennikom truskawek przecier truskawkowy. Oczywiście naszej produkcji. Dzięki aseptycznemu opakowaniu zachowuje smak i zapach (!) świeżych owoców oraz wszystkie walory odżywcze. Jest pysznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Kilka przepisów z zastosowaniem świeżych lub przetartych truskawek, znajdziecie w dziale PRZEPISY.
wtorek, 1 maja 2018
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Składniki: 2 szklanki przecieru truskawkowego 1 szklanka śmietany 30 % 3 serki waniliowe, homogenizowane 2 łyżki żelatyny 2 galaretki t...
-
Od polskiego przedstawiciela firmy Sotin otrzymaliśmy do przetestowania płyn do mycia łazienki. Testowałam go razem z dwiema koleżan...
-
Nareszcie maj. Cały rok czekałam na dwie rzeczy: pachnący bez i pyszne truskawki. Miseczka świeżych truskawek, to nie tylko uczta dla zmys...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz