sobota, 8 września 2018

CUKINIA

Cukinia jest lekkostrawna, ma delikatny smak i dlatego jest bardzo wdzięcznym materiałem do kulinarnych eksperymentów. Bardzo ceniona za wysoką zawartość potasu. Ponadto odkwasza organizm i poprawia trawienie, w dodatku zawiera bardzo mało kalorii. Warto tez pamiętać o jej dodatnim wpływie na wygląd i stan włosów i paznokci.


Cukinię jadamy na wiele sposobów, możemy ja dusić, smażyć, grillować. podawać w formie zapiekanki, placuszków lub jako marynatę. Można faszerować jak paprykę.

Właśnie trwa sezon na cukinię, nie zapominajmy o tym niepozornym warzywie. Sama cukinia nie jest zbyt smaczna (zbyt delikatna) ale odpowiednio doprawiona może stać się daniem naprawdę wykwintnym.



Wartość odżywcza (100g):
Wartość energetyczna (kcal) 16
Tłuszcz 0,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0 g
Kwasy tłuszczowe trans 0 g
Cholesterol 0 mg
Sód 8 mg
Potas 261 mg
Węglowodany 3,1 g
Błonnik 1 g
Cukry 2,5 g
Białko 1,2 g
Witamina A 200 IU Kwas askorbinowy 17,9 mg
Wapń 16 mg Żelazo 0,4 mg
Witamina D 0 IU Witamina B6 0,2 mg
Witamina B12 0 µg Magnez 18 mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz