Cukinia jest lekkostrawna, ma delikatny smak i dlatego jest bardzo wdzięcznym materiałem do kulinarnych eksperymentów. Bardzo ceniona za wysoką zawartość potasu. Ponadto odkwasza organizm i poprawia trawienie, w dodatku zawiera bardzo mało kalorii. Warto tez pamiętać o jej dodatnim wpływie na wygląd i stan włosów i paznokci.
Cukinię jadamy na wiele sposobów, możemy ja dusić, smażyć, grillować. podawać w formie zapiekanki, placuszków lub jako marynatę. Można faszerować jak paprykę.
Właśnie trwa sezon na cukinię, nie zapominajmy o tym niepozornym warzywie. Sama cukinia nie jest zbyt smaczna (zbyt delikatna) ale odpowiednio doprawiona może stać się daniem naprawdę wykwintnym.
Wartość odżywcza (100g):
Wartość energetyczna (kcal) 16
Tłuszcz 0,3 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0 g
Kwasy tłuszczowe trans 0 g
Cholesterol 0 mg
Sód 8 mg
Potas 261 mg
Węglowodany 3,1 g
Błonnik 1 g
Cukry 2,5 g
Białko 1,2 g
Witamina A 200 IU Kwas askorbinowy 17,9 mg
Wapń 16 mg Żelazo 0,4 mg
Witamina D 0 IU Witamina B6 0,2 mg
Witamina B12 0 µg Magnez 18 mg
sobota, 8 września 2018
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Składniki: 2 szklanki przecieru truskawkowego 1 szklanka śmietany 30 % 3 serki waniliowe, homogenizowane 2 łyżki żelatyny 2 galaretki t...
-
Od polskiego przedstawiciela firmy Sotin otrzymaliśmy do przetestowania płyn do mycia łazienki. Testowałam go razem z dwiema koleżan...
-
Nareszcie maj. Cały rok czekałam na dwie rzeczy: pachnący bez i pyszne truskawki. Miseczka świeżych truskawek, to nie tylko uczta dla zmys...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz