sobota, 3 listopada 2018

Sok dyniowy

Sezon na dynię wciąż trwa, ale jeśli chcecie przygotować z niej przetwory lub inne dania, musicie się pośpieszyć, bo niestety już niebawem moje ulubione jesienne warzywo zniknie ze sklepowych półek. Dynia ma mnóstwo korzystnych właściwości:

zawiera beta-karoten, który ma działanie antynowotworowe, a także obniża zły cholesterol
zawiera sporo cynku, magnezu, potasu, żelaza i wapnia, a także witamin A, B1, B2, C i PP
jest niskokaloryczna, więc świetnie nadaje się do konsumpcji podczas diety (28 kalorii na 100 g)
jest polecana przy zaparciach
podnosi odporność organizmu, której przy listopadowej pogodzie nigdy za wiele 🙂
Należy pamiętać również o pestkach dyni, które świetnie wspomagają męską płodność, a także pomagają przy zwalczaniu pasożytów. Można je kupić w sklepie, ale jeszcze lepiej samodzielnie wyłuskać z dyni. Jest to, co prawda, dość żmudne, jednak świeże pestki zachowują większe ilości składników odżywczych niż te uprażone (a takie sprzedawane są w sklepach), mają poza tym łagodny, przyjemny smak.



Wszyscy dobrze znają przepisy takie jak zupa dyniowa czy też dynia pieczona. Ale czy próbowaliście kiedyś soku z dyni? Polecam, jest pyszny! Przecież nie bez powodu podawano go w Hogwarcie 🙂

Przepis na sok z dyni jest bardzo prosty. Najlepiej wyciskać go w sokowirówce lub wolnoobrotowej wyciskarce. Nie polecam soku z samej dyni, ponieważ wychodzi dość mdły w smaku. Za to z dodatkiem owoców jest świetny.

Wersja pierwsza

Składniki:

4 duże jabłka
pół sporej dyni
dwie marchewki
Wszystkie składniki wrzucamy do wyciskarki i po chwili mamy gotowy pyszny sok.

Wersja druga

Składniki:

3 duże jabłka
pół sporej dyni
pomarańcza
W tym przepisie ilość dyni można zwiększyć, gdyby sok był zbyt słodki.

Mam nadzieję, że jeszcze zdążycie wypróbować oba!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz