czwartek, 20 grudnia 2018

Szybka zupa grzybowa na Wigilię

Jakie są Wasze obowiązkowe wigilijne potrawy? Jeśli chodzi o zupę, to wydaje mi się, że króluje barszczyk, koniecznie z uszkami. Nie mniej świąteczna i smaczna może być zupa grzybowa, której przygotowanie jest całkiem szybkie i proste.


Zupę możemy przygotować na takich smakowitych podgrzybkach

Przepis, który podaję, nie wygląda może na bardzo wykwintny, ale za to powinien udać się nawet początkującej Pani Domu. Potrzebne będą:

7 dag suszonych grzybów (najlepiej różne rodzaje)
kilka łyżek suszonych warzyw
słodka śmietanka
łyżka masła
łyżka mąki
sól i pieprz
1,5 litra wody

Grzyby oraz warzywa zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy do miękkości, po czym wyjmujemy z wywaru i podsmażamy na maśle, oprószając na koniec mąką. Przekładamy z powrotem do wywaru i gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie odlewamy nieco zupy i mieszamy ją ze śmietanką (ok. pół szklanki lub mniej). Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym. Można też posypać koperkiem.

Suszone warzywa ew. można zastąpić kostką rosołową lub lepiej wywarem ze świeżej włoszczyzny.

Smacznego i wesołych Świąt!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz