Jakie są Wasze obowiązkowe wigilijne potrawy? Jeśli chodzi o zupę, to wydaje mi się, że króluje barszczyk, koniecznie z uszkami. Nie mniej świąteczna i smaczna może być zupa grzybowa, której przygotowanie jest całkiem szybkie i proste.
Zupę możemy przygotować na takich smakowitych podgrzybkach
Przepis, który podaję, nie wygląda może na bardzo wykwintny, ale za to powinien udać się nawet początkującej Pani Domu. Potrzebne będą:
7 dag suszonych grzybów (najlepiej różne rodzaje)
kilka łyżek suszonych warzyw
słodka śmietanka
łyżka masła
łyżka mąki
sól i pieprz
1,5 litra wody
Grzyby oraz warzywa zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy do miękkości, po czym wyjmujemy z wywaru i podsmażamy na maśle, oprószając na koniec mąką. Przekładamy z powrotem do wywaru i gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie odlewamy nieco zupy i mieszamy ją ze śmietanką (ok. pół szklanki lub mniej). Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym. Można też posypać koperkiem.
Suszone warzywa ew. można zastąpić kostką rosołową lub lepiej wywarem ze świeżej włoszczyzny.
Smacznego i wesołych Świąt!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Składniki: 2 szklanki przecieru truskawkowego 1 szklanka śmietany 30 % 3 serki waniliowe, homogenizowane 2 łyżki żelatyny 2 galaretki t...
-
Od polskiego przedstawiciela firmy Sotin otrzymaliśmy do przetestowania płyn do mycia łazienki. Testowałam go razem z dwiema koleżan...
-
Nareszcie maj. Cały rok czekałam na dwie rzeczy: pachnący bez i pyszne truskawki. Miseczka świeżych truskawek, to nie tylko uczta dla zmys...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz