poniedziałek, 26 listopada 2018

PIERNIKI BEZGLUTENOWE

Ponieważ na święta przyjeżdżają do mnie goście będący na diecie, piekę co roku pierniczki w wersji bezglutenowej. Zresztą są bardzo smaczne i wszyscy z apetytem je zajadają.
Nie używam jakiś specjalnych przepisów. Najczęściej mają on drogie, trudne do zdobycia składniki. Wykorzystuję swoje sprawdzone przepisy i zastępuję mąkę pszenną jakąś inną.
Pierniki próbowałam różne, z różnymi rodzajami mąki. Wybrałam jeden, według którego już od kilku lat przygotowuję wykrawane pierniczki.  Polecam przepis ze strony www.mojewypieki.com PIERNICZKI (PRZEPIS II). Zamiast mąki pszennej używam kukurydzianej (mąki, nie skrobi). Jedno jajko kurze zastępuję trzema przepiórczymi. Nie używam gotowej przyprawy piernikowej, przygotowuję ją sama. Reszta składników bez zmian. Są bardziej kruche od glutenowej odmiany, ale bardzo smaczne.

http://pos.laserdruk.pl/gadzety/32-choinka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz