Oczywiście! Co zrobić kiedy nasz mały niejadek twierdzi, że zjeść może jedynie naleśniki? Młoda mama najczęściej zaczyna pertraktacje, aby dać dziecku zdrowy obiad. Ale można pogodzić te dwa światopoglądy: odpowiedzialnej mamy i rozkapryszonego dziecka.
Wystarczy przecież przygotować odpowiednie dodatki.
Ciasto na naleśniki tradycyjne
składniki:
– 1,5 szklanki mąki
– 1 szklanka wody
– 3/4 szklanki mleka
– 2 jajka
– szczypta soli
sposób przygotowania:
Mleko i wodę wymieszać, dodać jajka. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Można użyć miksera. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nalewać chochlą na rozgrzaną patelnię teflonową, rozprowadzić, smażyć na złoty kolor z obu stron.
LUB
Ciasto na naleśniki bez jajek i mleka
składniki:
– 1 szklanka mąki bezglutenowej
– 2 łyżki kleiku kukurydzianego
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– 2,5 szklanki wody
– 3 łyżki olej
– szczypta soli
sposób przygotowania:
Kleik zalać niewielką ilością wody, dodać mąkę, olej i sól, dokładni zmiksować, stopniowo dodawać resztę wody. Odstawić na 2 godziny. Na patelni rozgrzać olej. Nalewać chochlą na rozgrzaną patelnię, rozprowadzić, smażyć na złoty kolor z obu stron.
Nadzienie:
Biały serek lub jogurt grecki wymieszać ze świeżymi owocami jagodowymi lub pokrojonymi w kostkę bananami. Dosłodzić do smaku dozwolonym słodzikiem (miód, stewia, fruktoza).
Usmażone naleśniki smarować serkiem i zwijać w ruloniki.
Przybrać świeżymi owocami.
Polać sosem witaminowym, czyli zagęszczonym sokiem porzeczkowym wymieszanym z musem owocowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz