sobota, 26 maja 2018

NALEŚNIKI

Czy można przemienić smakołyk w pełnowartościowe danie?

Oczywiście! Co zrobić kiedy nasz mały niejadek twierdzi, że zjeść może jedynie naleśniki? Młoda mama najczęściej zaczyna pertraktacje, aby dać dziecku zdrowy obiad. Ale można pogodzić te dwa światopoglądy: odpowiedzialnej mamy i rozkapryszonego dziecka.
Wystarczy przecież przygotować odpowiednie dodatki.

Ciasto na naleśniki tradycyjne


składniki:
– 1,5 szklanki mąki
– 1 szklanka wody
– 3/4 szklanki mleka
– 2 jajka
– szczypta soli

sposób przygotowania:
Mleko i wodę wymieszać, dodać jajka. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Można użyć miksera. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nalewać chochlą na rozgrzaną patelnię teflonową, rozprowadzić, smażyć na złoty kolor z obu stron.

LUB

Ciasto na naleśniki bez jajek i mleka


składniki:
– 1 szklanka mąki bezglutenowej
– 2 łyżki kleiku kukurydzianego
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– 2,5 szklanki wody
– 3 łyżki olej
– szczypta soli

sposób przygotowania:
Kleik zalać niewielką ilością wody, dodać mąkę, olej i sól, dokładni zmiksować, stopniowo dodawać resztę wody. Odstawić na 2 godziny. Na patelni rozgrzać olej. Nalewać chochlą na rozgrzaną patelnię, rozprowadzić, smażyć na złoty kolor z obu stron.

Nadzienie:
Biały serek lub jogurt grecki wymieszać ze świeżymi owocami jagodowymi lub pokrojonymi w kostkę bananami. Dosłodzić do smaku dozwolonym słodzikiem (miód, stewia, fruktoza).

Usmażone naleśniki smarować serkiem i zwijać w ruloniki.

Przybrać świeżymi owocami.

Polać sosem witaminowym, czyli zagęszczonym sokiem porzeczkowym wymieszanym z musem owocowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz