środa, 23 maja 2018

Owocowe lody

W końcu nadchodzi ładna pogoda. Rozpoczyna się sezon na grillowanie, uprawianie sportów na dworze i oczywiście… lody! Kto nie lubi przepysznych, kremowych deserów, które idealnie nadają się na upalny dzień? Oprócz niewątpliwych walorów smakowych lody mają niestety jedną wielką wadę – są kaloryczne i niezbyt zdrowe.

Ostatnio popularność zyskały tzw. „lody naturalne”. Są znacznie lepsze w smaku od sklepowych, nieco smaczniejsze od zwykłych z kawiarni, a przy tym nie zawierają szkodliwych dodatków. Tak przynajmniej twierdzą sprzedawcy. Jak jest naprawdę, trudno stwierdzić, więc najlepiej po prostu przygotować sobie swoje własne lody. Przepisów na klasyczny deser jest w internecie naprawdę sporo i każdy zainteresowany tematem z pewnością go zna. Przyrządzenie lodów bez specjalnej maszyny jest dość czasochłonne i pracochłonne, ale na szczęście jest też alternatywa. Pyszna, zdrowa, dietetyczna i niewymagająca wiele pracy. Oto one, lody z owoców!

Przepis na lody jest banalny. Podstawową wersją tego deseru są lody o smaku bananowym, które składają się z banana. Koniec składników. Jeden banan odpowiada mniej więcej jednej porcji. Banaya należy pokroić w plasterki i zamrozić (najlepiej na ok. 12 h). Po tym czasie należy je po prostu zblendować i ze zwykłych bananów powstaje pyszna, puszysta masa. W smaku bardziej przypomina ona klasyczne lody na śmietance niż wodnisty sorbet. Do przygotowania deseru najlepiej posłużyć się blenderem wysokoobrotowym, który raz-dwa poradzi sobie ze zmrożonymi owocami, ale równie dobrze można zrobić to za pomocą zwykłego blendera ręcznego – należy wtedy wyjąć banany z zamrażarki trochę wcześniej i odczekać kilkanaście minut, by nieco zmiękły. Po blendowaniu być może trzeba będzie włożyć je jeszcze na moment do zamrażarki. I tak powstaje deser, który jest w 100% zdrowy, nie zawiera cukru ani innych dodatków, a przy tym jest pyszny i nie odbiega wiele smakiem od tradycyjnych lodów. Należy tylko szybko go zjeść, bo wraz z topnieniem lody zaczynają coraz bardziej smakować jak zwykły banan.

Takie same lody można przyrządzić również z innych owoców. Świetnie nadadzą się do tego truskawki, wiśnie, brzoskwinie… Najsmaczniejsze są chyba truskawkowe 🙂 Można puścić wodze fantazji i próbować nowych smaków, choć nie gwarantuję, że ze wszystkich owoców się to uda. Żeby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję, można do lodów dodać trochę mleka, jogurtu albo masła orzechowego. Lody z tym ostatnim składnikiem mają tę dodatkową zaletę, że nie zamarzają na kość. Można więc przygotować większą porcję i zamrozić na później, a po wyjęciu od razu się lodami zajadać. Do lodów możemy oczywiście dodawać składniki, na jakie tylko przyjdzie nam ochota. Owoce jagodowe trzeba będzie nieco dosłodzić, najlepiej miodem lub innym płynnym słodem. Do banana świetnie pasują orzechy, jagody, kakao lub nawet Nutella, jeśli nie zależy nam na trzymaniu diety 🙂 Wiśnie również bardzo dobrze smakują z kakao, może być też stopiona czekolada. Zachęcam do wypróbowania i zajadania się bez wyrzutów sumienia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz