środa, 16 maja 2018

Rabarbar

Częścią jadalną są ogonki liści. Rabarbar ogrodowy zawiera potas, sód, magnez, żelazo witaminę C, beta-karoten. Surowy zawiera też wiele szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego lepiej spożywać go w postaci przetworzonej termicznie.
Dzięki swemu charakterystycznemu, kwaśnemu smakowi, doskonale nadaje się jako dodatek do słodkich ciast. Wykorzystywany jest samodzielnie, ale też w połączeniu z owocami.
Najbardziej popularnym przepisem jest ciasto drożdżowe z rabarbarem. I rzeczywiście połączenie to jest bardzo udane.

Rabarbar jest niskokaloryczny, zqawiera dużo błonnika. Kompot z rabarbaru pomaga przy wzdęciach.
W tej chwili można znaleźć wiele nowych przepisów, np. muffinki owsiane z rabarbarem, które mogą być zdrową i pożywną przekąską w czasie dnia.
Ten ciekawy przepis zamieszczony jest na blogu kulinarnym BY BYŁO PRZYJEMNIEJ

Czy wy też próbujecie nietypowych rozwiązań kulinarnych, czy raczej trzymacie się tradycyjnych i sprawdzonych przepisów naszych babć?

Zdjęcie przedstawia domowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz