Częścią jadalną są ogonki liści. Rabarbar ogrodowy zawiera potas, sód, magnez, żelazo witaminę C, beta-karoten. Surowy zawiera też wiele szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego lepiej spożywać go w postaci przetworzonej termicznie.
Dzięki swemu charakterystycznemu, kwaśnemu smakowi, doskonale nadaje się jako dodatek do słodkich ciast. Wykorzystywany jest samodzielnie, ale też w połączeniu z owocami.
Najbardziej popularnym przepisem jest ciasto drożdżowe z rabarbarem. I rzeczywiście połączenie to jest bardzo udane.
Rabarbar jest niskokaloryczny, zqawiera dużo błonnika. Kompot z rabarbaru pomaga przy wzdęciach.
W tej chwili można znaleźć wiele nowych przepisów, np. muffinki owsiane z rabarbarem, które mogą być zdrową i pożywną przekąską w czasie dnia.
Ten ciekawy przepis zamieszczony jest na blogu kulinarnym BY BYŁO PRZYJEMNIEJ
Czy wy też próbujecie nietypowych rozwiązań kulinarnych, czy raczej trzymacie się tradycyjnych i sprawdzonych przepisów naszych babć?
Zdjęcie przedstawia domowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i lukrem.
środa, 16 maja 2018
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Składniki: 2 szklanki przecieru truskawkowego 1 szklanka śmietany 30 % 3 serki waniliowe, homogenizowane 2 łyżki żelatyny 2 galaretki t...
-
Od polskiego przedstawiciela firmy Sotin otrzymaliśmy do przetestowania płyn do mycia łazienki. Testowałam go razem z dwiema koleżan...
-
Nareszcie maj. Cały rok czekałam na dwie rzeczy: pachnący bez i pyszne truskawki. Miseczka świeżych truskawek, to nie tylko uczta dla zmys...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz