sobota, 28 lipca 2018

POMIDORY

Pomidory są bardzo popularnym warzywem, dostępnym w sprzedaży przez cały rok. W Europie uprawiany od 1492 roku, początkowo jako roślina ozdobna. Przyznać trzeba, że jego popularność jest w pełni uzasadniona. Pomidor dostarcza nam wielu składników prozdrowotnych:

– witaminy: A, B1, B2, B6, C, PP, E, K

– minerały: magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń, potas, mangan, miedź, kobalt

– barwnik likopen – bardzo silny antyutleniacz

– błonnik i mało kalorii (15 kcal w 100g owocu)


Jest bardzo smacznym i aromatycznym warzywem. Zjadamy go na surowo (najlepiej prosto z krzaczka) oraz w postaci sosów, soków, przecierów, zup i różnych innych przetworów (np. dżem z zielonych pomidorów).

Uprawiane są w Polsce różne odmiany, od małych, żółtych (koktajlowych) po wielkie malinówki lub bawole serca. Różnią się one nie tylko kształtem i kolorem, ale także smakiem i zawartością soku w owocach. Dzięki temu chyba nie mogą się znudzić, każdy z nas może sobie znaleźć odmianę odpowiednią do upodobań kulinarnych. Albo bardzo soczyste o wyrazistym smaku, albo mięsiste i łagodne.


Radzimy zjadać codziennie surowe pomidory, ale także polecamy sok. Szklanka soku dziennie wzmocni cały organizm, sprawi, że będziemy mieli ładne włosy, mniej obrzęków, dłużej będziemy odporni na wpływ miażdżycy i zachowamy szczupłą sylwetkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz