sobota, 4 sierpnia 2018

Soki jabłkowe – które są najlepsze?

Dlaczego mętny sok jabłkowy jest zdrowszy od klarowanego? Aby odpowiedzieć na to pytanie, musimy prześledzić cykl produkcyjny.

Mętny sok jest to naturalny sok świeżo wyciskany. Jeżeli nie jest przygotowywany bezpośrednio przed spożyciem, to musi być zapakowany w specjalne, szczelne opakowania (typu Bag-In-Box) i poddany pasteryzacji w niskich temperaturach. Opakowania te zapobiegają przedostawaniu się powietrza do wewnątrz, dzięki czemu sok długo zachowuje świeżość. Mętny sok uzyskuje się z całego owocu, także ze skórki, dzięki czemu nie jest on pozbawiony swoich najważniejszych walorów odżywczych.

Sok klarowny jest najczęściej napojem składającym się z soku, wody, słodzika (np. cukru) kwasu cytrynowego, barwników i witamin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz