piątek, 24 sierpnia 2018

JESIENNE MALINY



Właśnie mamy drugi w tym roku wysyp malin. Jesienne odmiany są zazwyczaj większe od tych letnich, ale za to mniej aromatyczne. Dlatego wykorzystywane są najczęściej do przetworów (soków, musów, przecierów i konfitur). Ale nie ważne jaką odmianę malin zjemy. Jesienne czy letnie, dostarczą tych samych wartości odżywczych.
Owoce malin są bogate w witaminy (C, E, B1, B2, B6), minerały (potas, magnez, wapń, żelazo), pektyny, antocyjany, związki śluzowe oraz lotne związki zapachowe. I, mam wrażenie, że właśnie te ostatnie, silne i słodkie aromaty, są powodem popularności tych owoców.

Wystarczy dodać trochę soku z malin do dowolnej potrawy, a nabiera ona zupełnie innego charakteru – staje się natychmiast wykwintna i wyrafinowana.
Proste i szybkie w wykonaniu desery z malin (maliny na gorąco z bitą śmietaną lub galaretka malinowa) goszczą często na eleganckich przyjęciach i uroczystościach. Takie desery, będące prawdziwą bomba witaminową, a zawierające niewielka ilość kalorii, mogą ciszyć wszystkie podniebienia, nawet nieszczęśników znajdujących się na diecie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz